Deze Zondag

Deze Zondag
Sjabbat III

‘Het zou een goed idee zijn als mensen een moderne variant op de sjabbat zouden verzinnen’, aldus Jan Jorrit Hasselaar vorige week in NRC-Handelsblad. En ‘sjabbat’ dan bedoeld als dag in de week waarop we even het alledaagse loslaten, zodat er nieuwe inzichten kunnen ontstaan. ‘Wie geen maatstrepen stelt in de tijd, die zal door de tijd overspoeld worden’, zei Miskotte al. We hebben het hard nodig, deze dagen. Een dag in de week om wat hoop te vinden, aldus Hasselaar. Van die hoop kan je namelijk nogal makkelijk afgeleid raken als je er niet bewust genoeg tijd voor neemt. En daarom zo’n dag zoals het ooit bedoeld was in de Joodse bijbel. Een dag van ophouden om te herbronnen en de weg van de hoop te vinden.

Daarover gaat ook dat oergedicht van de sjabbat: psalm 92. Op die dag, zo dicht de dichter, gaan je ogen open voor wat er in de wereld aan de hand is. Op die dag sluit je dus niet de gordijnen, maar ontdek je in wat voor wereld je eigenlijk leeft. Wat zie je dan? Onkruid! Heel veel onkruid, oppervlakkige leugens, gemene streken van schurken die de menselijkheid onderuit willen halen. Door de week zie je dat niet zo scherp. Je zit er immers zelf middenin. Je maakt er deel van uit. En als je niet uitkijkt word je zelf onkruid.

Maar de dichter ziet op de sjabbat ook iets anders. Hij ziet een palmboom. Geplant in de aarde van het grote visioen. Geworteld in de tora. Die palmboom staat voor iemand die recht doet en betrouwbaar is. Symbool van een mens die in staat is om deze wereld een stukje beter te maken. Je moet wel goed kijken, anders zie je hem niet. Want hij groeit een stuk langzamer dan dat onkruid. Hoop kost moeite, tijd, aandacht en contemplatie. Dat gaat niet een, twee, drie. Wil de palmboom groeien dan moet hij diepgeworteld zijn. Een groot verschil met het onkruid. Dat kruid groeit oppervlakkig, maar die duurzame en diepgewortelde palmboom draagt in zijn grijsheid nog vrucht. Op de sjabbat ontdek je dus wat toekomst heeft en wat niet. En dat wordt dan de basis voor al die andere dagen. De grond waarop je zelf staat.

Komende zondag stillen we om 10 uur de tijd en maken we van de Duinzichtkerk een werkplaats van hoop.

Ad van Nieuwpoort
terug