Deze Zondag

Deze Zondag
De vreugde om het delen: over zondag Laetare

Midden in de sobere veertigdagentijd delen we op zondag Laetare (‘Verheug u’, naar Jesaja 66, 10a) in de vreugde om de verwachting van Israël dat God vastendagen zal veranderen in blijde feestdagen vol vreugde en vrolijkheid. Daarom staat op deze zondag ons het beeld voor ogen van Jeruzalem, als stad van God, dat wil zeggen: plaats van ontmoeting tussen God en zijn volk en, van daaruit de volken. Meervoud, dus. Het gaat vanuit Israël om het heil van de wereld in zijn geheel. De profetenlezing uit Zacharia 98: 19-23) reikt dit aan als een godsspraak die hij verder moet geven. “Maar”, zegt hij erbij: let wel: “houd de vrede en de waarheid in ere!”
Ook het Johannesevangelie gaat verder met het thema van de volken die delen in het perspectief op het koningschap van God, zoals dat oplicht in Jezus die uitdeelt van Gods heil. Hij laat vijfduizend mensen eten van vijf broden en twee vissen. Onmogelijk, natuurlijk, maar waarom gebeurt het dan toch? God deelt zijn heil uit te midden van alle beperkingen in deze wereld en dit leven die ons zo vaak doen twijfelen en wanhopen en ons met Gerard Reve doen verzuchten: “Dat koninkrijk van U, weet U wel, wordt dat nog wat?”
Jezus wijst ons volgens Johannes de geloofsweg uit deze volstrekt herkenbare uitroep. En het begint met een jongen die niks anders bij zich heeft dan dus die vijf broden en twee vissen. Johannes zet ons in de schoenen en dan ziet de wereld er ineens toch anders uit!

Graag tot zondag!

Erwin de Fouw,
bijstand in het pastoraat
terug