Preken Preken
Hier vindt u de preken van de afgelopen twee maanden
lees meer »
 
Ga, jij!

Ga, jij!
Hoe maak je je los uit beknellende en vernederende patronen? Hoe vind je de moed om te breken met wat jouw menswording in de weg staat? Daar is niet zomaar een antwoord op te vinden. En in de praktijk blijkt dat de antwoorden op deze vragen je nauwelijks verder helpen. Grote voornemens om het anders te gaan doen, blijven vaak steken. Het oude en vertrouwde blijft aan je trekken. Vele vernieuwingen vallen vaak weer terug in oude structuren. Wie waagt het ook een weg in te slaan waarvan hij zelf niet weet waar die toe zal leiden?
lees meer »
 
Komende Zondag...

Komende Zondag...
Facebook komt volgend jaar met een slimme bril. Een bril die zijn drager informatie verschaft over wat hij door de die bril ziet. Kijk je naar een toren, dan zie je hoe hoog die toren is, wanneer die is gebouwd en door wie. Geweldig handig. Het principe van de bril heet: Augmented Reality (AR): de bril legt een laag over de werkelijkheid heen en bepaalt hoe je de dingen ziet. Fijn misschien met torens en monumenten. Maar voor je het weet betreft het ook mensen. Alle data die bekend zijn springen in het oog als je een ander ziet. Kan je meteen bepalen wat voor vlees je in de kuip hebt. Geen verrassing meer, niets om je over te verwonderen. Alles ingevuld. Weg openheid. 

Het is niet voor niets dat in het Bijbelverhaal het ‘horen’ aan het ‘zien’ voorafgaat. Kijken is hebben. Kijken is vinden, is invullen. De wereld van Babel waar Abram uit geroepen wordt, staat vol met beelden en beeldjes. Het is het leven dat het niet uithoudt met een geheim, met vraag. Het is het leven dat wil begrijpen, het leven dat verklaringen wil. En liefst zo snel mogelijk. Facebook speelt daar mooi op in. Heel begrijpelijk allemaal. Maar ten koste van wat?

Abram moet vanwege de honger in het land afdalen naar Egypte en weet: ze zullen daar kijken naar Sarai. Kijken om te hebben. Hij maakt er slim misbruik van. Babel zit meer in zijn bloed dan Kanaän, zo blijkt. En daarmee komt die vaak heilig gemaakte Abram zo menselijk dichtbij. Hij is een mens zoals wij zijn. De afgodsbeeldjes die we vorige week maakten wilden we bij nader inzien ook liever laten staan. Te mooi om aan stukken te gooien.

Als in het verhaal vervolgens Abrams reisgenoot Lot mag kiezen waar hij wil gaan wonen, dan kiest ook hij wat er het mooist en lekkerst uitziet. Abram wacht. Hij wacht op wat hem gezegd wordt. Op wat hem wordt aangereikt. Het mooiste en lekkerste kon immers nog weleens de afgrond zijn. Dat is niet zomaar klip en klaar. Een echte visie is niet gebaseerd op wat je ziet, maar op wat je hoopt. Daarom hebben we steeds ook weer die woorden vol belofte nodig. Meer dan zo’n invulbril, als je het mij vraagt.

Aanstaande zondag volgen we het spoor van Abram. Worden we even uitgetild uit de wereld van het zien om wat te kunnen horen… 

Omdat echt vertrouwen voortkomt uit wat je hoort.
 
 
Ritselruimte

Ritselruimte
‘We missen deze dagen ritselruimte’, zo schrijft FD-columnist Roland van der Vorst. En met die ritselruimte bedoelt hij de ruimte tussen efficiënte bezigheden. Ritselruimte is essentieel voor innovatie en creativiteit. Het is de ruimte voor het onverwachte, het spontane, de ruimte voor een nieuw perspectief. En helemaal sinds corona rondwaart, moeten we precies die ritselruimte zo missen met al onze online meetings en strak geregisseerde bijeenkomsten. Het begint ons zo langzamerhand op te breken. Ook als kerk. 
lees meer »
 
Bidden in tijden van corona

Bidden in tijden van corona

'...wat je de Vader ook vraagt in mijn Naam - Hij zal het je geven' (Joh. 16: 23b).

Als je aan mensen vraagt of ze wel eens bidden, dan krijg je vaak als antwoord: soms, als ik voor een moeilijke beslissing sta of op momenten dat ik het moeilijk heb. Dan doe ik een schietgebedje. Niet dat ik in God geloof of zo, maar toch. Je weet maar nooit waar het goed voor is.
 

lees meer »
 
Over vasten

Over vasten
‘Veertig dagen geen druppel’, ‘buy nothing new’, ‘veertig dagen geen vlees’; de veertigdagentijd is voor veel mensen aanleiding om te vasten. Of ze het uit religieus oogpunt doen of niet, jezelf een maand lang droog leggen van iets lijkt sowieso een maatschappelijke trend te zijn. Elke maand heeft wel een ander thema. Van Dry January (geen alcohol in januari) tot Stoptober (stoppen met roken in oktober), er is altijd wel een ander initiatief om je levensstijl te veranderen. Wat zit daar nu eigenlijk achter? 
 
lees meer »