Deze Zondag

Deze Zondag
Maskers af

Hoe ingewikkeld kan het zijn om elkaar echt te bereiken? Wij geven onszelf maar moeizaam prijs uit angst voor het oordeel van de ander. Uit angst om geconfronteerd te worden met onze eigen kwetsbaarheid, onze mentale blessures en de onzekerheden waar we mee worstelen. We verschuilen ons liever achter allerhande veilige façades en maskers. Onze succesvolle loopbanen, onze vlammende anekdotes die het altijd goed doen, onze mooie huizen, onze merkkleding, onze auto’s, noem maar op… Wat kost het soms een moeite om elkaar echt te ontmoeten. Maar hoe indrukwekkend als ineens iemand achter zijn façade voorzichtig tevoorschijn komt, zich kwetsbaar maakt en bereikbaar. Hoe aanstekelijk kan het zijn als iemand zijn masker aflegt en zich daadwerkelijk laat ontmoeten.

Daarover gaat het ook in het verhaal van David, komende zondag. Nu zijn koningschap openbaar wordt, verhult hij zichzelf achter een grote nieuwe wagen waarmee hij zijn God denkt te kunnen sturen. Met toeters en bellen wil hij Jeruzalem binnentreden. Dertigduizend man heeft hij voor zijn intocht verzameld. Maar het gaat mis. De wagen loopt vast. De ossen willen niet meer. En de priester valt dood neer. Zo moet het dus niet. Wil menselijkheid kunnen opbloeien, zal het anders moeten.

David krijgt een tweede kans. Hij moet ontdekken dat niet hij de regie heeft, maar degene die zijn mensen bevrijdt uit de benauwdheid. Hij was het even vergeten maar heeft een stevige wake up call gekregen. Hij legt zijn koningsmantel af en onthult zich, zo staat er letterlijk. Het enige nog wat hij aan heeft is een linnen lijfrokje. De toeters en bellen zijn vervangen door de sjofar die muren doet vallen, zoals ooit bij Jericho, en maskers doorprikt. David danst voor de ark uit en komt zo zijn stad binnen. Net als die zoon van David op zijn ezeltje. Het is niet om aan te zien. Een koning met een priesterkleedje of zittend op een ezel. Maar alleen zo zal het lukken dat mensen weer bereikbaar worden voor elkaar.

Komende zondag gaan de maskers af. Met Palmpasenstokken en Hinke de Groot, Sylvia Huijboom, Arjen Looijenga, Rembt Sickinghe, Jolijn Standhardt en Ard Warnink die belijdenis zullen doen van het geloof. Een mooier begin van de Stille Week kan ik niet bedenken.

Ad van Nieuwpoort

 
terug