Deze weken...

Ad van Nieuwpoort bij The Hour of Power
Deze weken...

Zondag 6 februari jl. was Ad van Nieuwpoort te gast bij The Hour of Power. Met Jan van den Bosch spreekt hij over  zijn boek 'Leven! Zonder oplossing'  en over de zeggingskracht van de verhalen uit de Bijbel.

Kijk hier The Hour of Power met Ad van Nieuwpoort
 
Deze weken...

Deze weken...
Ad van Nieuwpoort over zijn liefde voor de schrift: ‘Als de Bijbel opengaat, gebeurt er iets'

Beluister hier de podcast 
 
Deze weken... Deze weken...


Interview met Ad van Nieuwpoort in Kerk in Den Haag.
Lees hier het hele interview
 
 
Deze weken... Deze weken...


Interview met Ad van Nieuwpoort in Kerk in Den Haag.
Lees hier het hele interview
 
 
Deze weken... Deze weken...

Foto: Steve Parsons/AP

Ad van Nieuwpoort biedt samen met Joost Röselaers in NRC Handelsblad van 19 januari 2021 perspectief in Opinie: Licht aan 't eind van de tunnel: vaccineer in de kerk. Lees hier het hele artikel
 
 
Deze weken... Deze weken...
Groot interview in Den Haag Centraal met Ad van Nieuwpoort.
Lees het interview hier
 
Kerst-Essay in Financieel Dagblad Kerst-Essay in Financieel Dagblad
 

Al wandelend kom je tot de kern

Ad van Nieuwpoort

Ook dominee Ad van Nieuwpoort sloeg aan het wandelen dit jaar. Hij leerde wat een goede wandeling, met de verstilling die daarbij hoort, in petto kan hebben. Fotograaf Michiel Goudswaard legde al wandelend de stilte vast van de eerste lockdown.

 
Krant weergave
 
Wandelaars langs de Amstel, Amsterdam. Wandelaars langs de Amstel, Amsterdam. Foto's: Michiel Goudswaard

Wij hebben er hier in huis een nieuwe gewoonte van gemaakt elke dag te beginnen met een wandeling. En wij zijn duidelijk nietde enigen. Overal zie ik wandelende mensen. De wandelaarszijn allang niet meer alleen maar hondenbezitters, zoveel is duidelijk. Wewillen eruit. Misschien wel om de onrust te bezweren. De onrust die zichkan ophopen als je te lang binnen zit. Maar ook omdat we snakken naarbuitenlucht, naar beweging, naar ruimte, naar andere perspectieven.

lees meer »
 
Leerhuis Navolging anno 2020 Leerhuis Navolging anno 2020
In onze lezingenreeks ‘Navolging anno 2020’ (september 2019 – december 2020) stellen we ons in een viertal bijeenkomsten de vraag: wat is ‘Navolging van Jezus’ anno 2020 ? Ligt hier mogelijk ook de uitdaging om dat ‘brandend hart in ons’ (Emmaüs) te hervinden? In september was er een boeiende lezing van Leo Fijen in onze kerk, gevolgd door een inspirerende lezing over Thomas à Kempis door ds. Hans Tissink in november.

Op 1 december besprak Ronelle Sonnenberg vanuit haar achtergrond als predikant, onderzoeker en docent met ons hoe voorbeeldfiguren en gesprek jonge mensen kunnen helpen op de weg van geloven. Ronelle Sonnenberg is docent praktische theologie aan de PThU.   

 
 
'Dit is de Zondag' met Ad van Nieuwpoort 'Dit is de Zondag' met Ad van Nieuwpoort
Op zondag 30 augustus sprak ds. Ad van Nieuwpoort in Dit is de Zondag op Radio 1 over zijn nieuwste boek: 'Leven! zonder oplossing'. 

Het boek 'Leven! zonder oplossing: de parabel Job als levensles' gaat over hoe de coronacrisis duidelijk maakt dat het leven niet maakbaar is en lijden en verlies ons zomaar kunnen overvallen.
U kunt hier de uitzending terugluisteren.
 
Podcast Extra

Podcast Extra
In de podcast ‘Levensbepalend’ ontvangt Elsbeth Gruteke ditmaal Ad van Nieuwpoort. Als zoon van een traditioneel hervormde predikant had hij in zijn jeugd de behoefte om uit het gelovige wereldje te breken. Maar toen hij het werk van Miskotte ontdekte, ontvlamde zijn liefde voor de Bijbel. Dat vuur werd verder aangewakkerd door de theoloog en predikant Frans Breukelman, die hem er uiteindelijk van overtuigde dominee te worden. Het was een rol die Ad op het lijf geschreven bleek. Zelfs zo zeer dat hij zichzelf er haast in dreigde te verliezen. Dat veranderde echter compleet toen zijn dochter werd geboren: ‘Zij was mijn redding; zij heeft mij het gewone leven weer ingetrokken.’

Luister hier de podcast
 
Deze weken...

Kerstessay Ad van Nieuwpoort in Trouw 25 december 2021
Deze weken...
Kerst 2021
Dit weekend in Trouw het kerstessay van Ad van Nieuwpoort
lees hier het hele artikel


 
 
Op hoop van zegen Op hoop van zegen

‘2021 is een verloren jaar. Er is niets veranderd en er gaat ook niets veranderen’, aldus Ilja Leonard Pfeijffer in zijn oudejaarscolumn. Andere columnisten doen er deze week nog een schepje bovenop. Niet bepaald om vrolijk van te worden. Nee, heel optimistisch ben ook ik niet. En als het gaat over optimisme moet ik altijd aan de ons net ontvallen Desmond Tutu denken die op de vraag in Collegetour ‘U moet toch wel een heel optimistisch mens zijn’, antwoordde met de onvergetelijke woorden: ‘Nee, ik ben na alles wat ik heb meegemaakt en gezien geen optimist, maar ik ben wel hoopvol. Dat is echt wat anders.’ En dat is precies ook wat de op eerste Kerstdag overleden Edy Korthals Altes op de been hield in zijn niet te stoppen strijd voor de vrede. In het gesprekkenboek ‘Wie kies je om te zijn’ dat ik onlangs nog van hem kreeg, zegt hij het zo: ‘We moeten ons weer verbinden met onze oergrond. Er is maar één uitweg uit onze cocon van ik-gerichtheid en dat is dat we weer open gaan staan voor het wonder’.

Daarover mediteer ik graag met u in de Oudejaarsvesper. Met een gedeelte uit het evangelie van Matteüs waarin de leerlingen van Jezus opgesloten zitten in een bootje van angst te midden van heftige stormen. Ze kunnen waterscheppen wat ze willen, maar het helpt niets. Er verandert niets, om met Pfeijffer te spreken. Maar dan is daar die bevrijder van mensen die over woeste wateren heen naar hen toe wandelt. Volstrekt onmogelijk maar het gebeurt. En dan horen ze in dat angstbootje ineens een stem die zegt: Houdt moed en vreest niet! 

Een bron van hoop biedt zich aan als een wonder. En als de hoop in ons wakker wordt gemaakt, durven we ineens te doen wat we niet voor mogelijk hielden. Dan worden we wegen gewaar waar we niet eerder wegen zagen. Petrus stapt zomaar zijn bootje uit en wandelt Jezus tegemoet. Echte hoop is bron voor daadwerkelijke verandering. Daarmee gaan we anders het nieuwe jaar in.

Op hoop van zegen!

Ad van Nieuwpoort