Deze zondag

Deze zondag
Lelijke verhalen.

We horen ze de laatste tijd net iets te vaak. Toeslagenaffaire, Tata-schade, Afghanistan en ga zo maar door. Verhalen over leugens en bedrog. Op de bühne spreken over barmhartige Samaritanen in de praktijk vooral bezig met eigen ellebogen. Het is het lelijke verhaal van alledag. We kennen het. Ook in ons eigen leven. Want helaas zijn onze verhalen ook vaak lelijke verhalen. We proberen ze schoon te vegen, maar we voelen aan alles: daar redden we het niet mee. Ze zitten ons in de weg. Ze verhinderen onze menswording en breken het vertrouwen. Samenleving breed.
 
De bijbel vertelt ook lelijke verhalen. En je vraagt je af: waarom? Waarom zet een verteller zijn eigen aartsvader neer als een bedrieger? Als iemand die zijn broze vader om de tuin leidt? Waarom hebben ze in de bijbel de cv’s van de leiders niet wat opgepoetst en schoongeveegd? Waarom kent dit verhalenboek geen helden en heiligen?
 
Misschien is het wel om ons een kritische spiegel voor te houden. Ons niet weg te laten kijken. De werkelijkheid niet mooier te maken dan die is. Het verhaal van Jakob in Genesis 27 is niet bepaald een religieus wegdroomverhaaltje. Het laat ons heel confronterend ‘het beest in de bek kijken’, om met René Gude te spreken. De rafelranden van ons leven komen aan het licht.
 
En tegelijk is er ook iets anders aan de hand. Ondanks list en bedrog, schijnt er licht in dit verhaal. Je moet wel goed lezen om het op het spoor te komen. Maar als je goed leest, ontdek je dat Jakob geen eersteling is geworden vanwege zijn grote geloof, zijn mooie praat en glansrijke daden, maar omdat er eentje is wiens trouw en liefde groter is dan zijn lelijke verhaal. Ondanks alle leugen en bedrog zal hij de gezegende blijken te zijn. Tot een zegen, ook voor ons als lezers en hoorders van zijn verhaal anno 2021.
 
Met dat sprankje licht gaan we het wagen. We poetsen niets weg en komen onszelf tegen. Maar uiteindelijk wel in het licht van het tegennatuurlijke visioen dat zegt: ‘Groot zal klein dienen’. Ondanks al onze lelijke verhalen zet dat visioen zich door! 

Aanstaande zondag om 10 uur een uurtje herbronnen in de Duinzichtkerk. Er is nog plaats maar er is ook een livestream.
 
Wie durft?

Ad van Nieuwpoort
terug