Deze Zondag

Deze Zondag
Sta op!

‘De coronacrisis heeft de samenleving en de mensen veranderd’, aldus opbouwwerker Matijs Gerrits in een interview. Hij ziet in zijn werkgebied in Zeeland een verdubbeling van maatschappelijke problemen en een groei van de wachtlijsten voor professionele hulp. Ook CNV-voorzitter Piet Fortuin benoemde dit onlangs: ‘De emmer dreigt bij miljoenen mensen over te lopen. Over alle sectoren heen kampt een toenemend aantal mensen met werkstress, zowel in de publieke als de private sector.’ In Trouw waarschuwt hoogleraar Arne Popma vandaag zelfs voor een mentale pandemie. Wat de oorzaken zouden kunnen zijn? Onzekerheid, angst, maar vooral ook het gemis aan menselijk contact en niet te vergeten: samenhang. Oorzaken die niet alleen maar in deze crisis liggen, maar al veel langer rondsluimeren.

Die stoere profeet Elia wil niet meer. We treffen hem komende zondag uitgeblust aan onder een bremstruik in de woestijn. ‘Het is teveel!’, zo horen we hem roepen. Hij kan niet meer. Is hij over grenzen gegaan? Heeft hij zijn hand overspeeld? Of is het de eenzaamheid? Het verdriet om een wereld die de visioenen heeft uitgeblust? Wie zal het zeggen. ‘Neem mijn leven!’, zo bidt hij stotterend.

Maar dan is daar die engel. Net zoals in de tuin van Gethsémané. Een bode uit de hemel raakt de vermoeide profeet aan en zegt: Sta op! En Elia vindt levensbrood, eet en drinkt maar valt weer terug. En opnieuw die stem. Sta op en eet! Het is zijn tijd nog niet. Hij moet het niet opgeven. Hij heeft nog wat te doen.

En dan lijkt alles los te barsten. De natuurgoden doen hun best om indruk te maken. Elia wordt alle kanten opgetrokken. Waar moet hij heen? Is er wel een weg? Een weg om te gaan? Of is die definitief doodgelopen?

En dan wordt het stil. Doodstil. Niet te doen. Angstaanjagend. Een nulpunt. Veel dieper gaat het niet. Maar dan Goddank wel een stem. Mens waar ben je? Wat jij hier Elia? Wat is je roeping? Waardoor laat jij je afleiden? Waarom drijf je toch steeds af van waar het om gaat? Je hebt nog wat te doen. Laat je niet leiden door de angst, maar door de stem die jou aanspreekt en je terugbrengt op de weg die je moet gaan.

Aanstaande zondag komt diezelfde stem ook ons opzoeken. En gelukkig zijn onze vioolengeltjes er ook weer. Opdat we de weg weer wat vinden. Zo nodig deze dagen.

Ad van Nieuwpoort 
 
terug