Deze Zondag

Deze Zondag
Een nieuwe ‘mindset’

Pasen zou moeten zorgen voor een nieuwe ‘mindset’, om het maar eens in managementtaal te zeggen. Een andere manier van kijken. Kijken met het perspectief van de onmogelijke mogelijkheden. Dat is dus verder kijken dan de waan van de dag die ons zo bezetten kan. Maar hoe doe je dat? Hoe leer je dat? En ook: hoe houd je het vol? Hoe voorkom je dat je steeds weer terugvalt in korte termijn patronen die zich dagelijks aandienen? Pasen moet je, net als pianospelen, oefenen. Als je Pasen niet oefent, verleer je het en val je terug in oude groeven.

Aanstaande zondag daalt in het aloude profetenverhaal de grote koning Joas af naar de profeet. De profeet Elisa is aan zijn einde en ligt op zijn sterfbed. De koning is radeloos. Hij die de profetische visie voortdurend van tafel veegde, vraagt zich nu af hoe hij verder moet zonder profeet. Wat is macht zonder waarden?, zo vroeg ook Rob de Wijk zich af, afgelopen week in de Duinzichtkerk. En het lijkt of de koning dat heel even beseft. De koning weent. Maar de profeet zet hem aan het werk. Hij moet oefenen in een andere ‘mindset’. Hij moet het venster naar het oosten openzetten. In de richting van het grote visioen. In de richting van het licht. En vervolgens moet hij schieten met pijl en boog. Een wonderlijk tafereel is het. Het is als een Paas-oefenklasje. En de profeet daagt hem uit: wat heb je nodig om het kwaad te keren?

Maar precies zoals we dat ook deze dagen zien: de koning doet niet genoeg. De beeldvorming is in orde. Maar echt doorpakken kan hij niet. Het begon mooi maar hij houdt het niet vol. Hij is teveel bezig met zichzelf en te weinig met waar het echt om gaat.

De profeet sterft. En het lijkt nu allemaal tevergeefs. Is het allemaal ten dode opgeschreven, ons Paasleven? Daar gelooft de verteller niet in. Want als je echt wordt geraakt door het profetenwoord, dan sta je op. En dan waag je het. Ook als je niet meteen resultaat ziet. Je houdt vol, omdat dat woord sterker is dan jouw ongeloof.

Misschien gaat het daar wel over.

Ad van Nieuwpoort
terug