Deze Zondag

Deze Zondag
Het kwade ten goede gekeerd

‘We zijn onze handleiding kwijt’, aldus psychiater Esther van Fenema in haar net verschenen boek ‘Het verlaten individu’. ‘Toen we ooit de baleinen uit de samenleving trokken en het individu bevrijdden uit allerlei groepsverbanden hoopten we zelf God te worden’, zo schrijft zij. Het gevolg is een samenleving vol dolende individuen zonder richting en zonder bezield verband. Met alle gevolgen van dien.

De broeders van Jozef meenden het ook zelf wel te kunnen redden. Ze deden de broederschap letterlijk in de uitverkoop. En zonder dat ze het in de gaten hadden, verkochten zij daarmee hun ziel. In de magere jaren van ontbering ontdekken ze echter waar zij hun leven lang voor wegliepen: die ene broeder die afdaalde in Angstland. Die broeder die hun bron van leven blijkt te zijn.

We lezen aanstaande zondag dat ontroerende verhaal waarin Jozef zich wenend bekend maakt aan zijn broeders. Aan hen die hem dood wilden. Het is het verhaal waarin het kwade ten goede wordt gekeerd. Juist ook in deze dagen vol druk en onzekere eenzaamheid wil de verteller ons een hart onder de riem steken. Als wij denken dat het allemaal tevergeefs is en wij ons bijna uitleveren aan een leeg cynisme gaat ineens zomaar ergens het licht aan.

Daar staat Jozef: de broeder die vanuit de afgrond het laat dagen in het oosten. Hij die een plek heeft gezocht om dolende, hongerige zielen onderdak te verlenen. Het is het verhaal dat wil samenvatten waar het in heel die aloude Schrift over gaat.

Laat het ook ons een troost zijn in magere jaren. En wellicht een nieuwe handleiding om weer wat moed te kunnen vatten.

Ad van Nieuwpoort  
 
terug