Deze Kerst

Deze Kerst
Gewonden in doeken…

Wij zijn onze beschermlaag kwijtgeraakt. Zo lijkt het. In toenemende mate zijn we mentaal kwetsbaar aan het worden. ‘Onze mentale conditie is in verval geraakt en we missen de weerbaarheid om de uitdagingen van nu het hoofd te bieden’, zo schrijft ook psychiater Esther van Fenema in haar recent verschenen boek ‘Het verlaten individu’. We worden 24/7 overspoeld door prikkels en kunnen die niet meer stoppen, laat staan selecteren. Onze obsessie met veiligheid, deze dagen, zou nog weleens te maken kunnen hebben met onze verlatenheid. Met het gebrek aan een goede handleiding voor het leven. We doen stoer en we verzamelen om ons heen tal van zaken om goed voor de dag te kunnen komen, maar we blijken maar al te vaak dolende, kwetsbare zielen. We wanen ons autonome goden, maar diep vanbinnen hunkeren we naar een beetje erkenning en liefde.

In het Kerstverhaal wordt het kind in doeken gewonden. Dat detail is volgens de engelen van boven hét teken van de geboorte van de bevrijder. Een hulpeloos kwetsbaar wezentje wordt bekleed. De verlatenheid wordt opgeheven. Het beeld is ontleend aan de Babelprofetie van Ezechiël. Daar is zomaar een kind in het veld geworpen. Zonder zorg, zonder liefde. Totaal verlaten. Beeld van een dolende mensheid zonder liefde, zonder handleiding, zonder verhaal.

Maar dat kind wordt niet aan zijn lot overgelaten. Het blijft niet onopgemerkt maar wordt gezien. Iemand heeft zijn liefdesblik op dat kind laten vallen en wikkelt dat verlaten leven in beschermende doeken. Zoals wij in de Kerstnacht worden gewikkeld in dit verhaal.

Want in dat hulpeloos verlaten kind gaat het over ons. Over dat kind in ons. Dat hunkert naar een beetje aandacht, naar erkenning en liefde. Het wordt deze dagen in ons midden gelegd met een dringend appèl. Dat wij geliefde mensen worden in een wereld waar zo vaak het licht uitgaat en de leugen regelmatig regeert. Als wij weten dat ons verlaten leven is gewikkeld in beschermende doeken, krijgen wij lef om te leven van de hoop.

We gaan het vieren met Kerstavond, Kerstnacht en met Kerstochtend. Even worden als kinderen, dat is het idee. Met bekende klassiekers, een Kerstspel op de ochtend en ontroerende vioolklanken.

Gezegend Kerstfeest wens ik u!

Ad van Nieuwpoort
terug