The Great Books School

The Great Books School

The Great Books School leest in de Duinzichtkerk:

Vasili Grossman – Leven en lot

Wat doet een verwoestende oorlog met mensen? Het is helaas nog altijd een zeer actuele vraag. Juist daarom leest de Great Books School dit jaar de roman Leven en Lot van Vasili Grossman uit 1959 – een meeslepend epos over de slag bij Stalingrad, over het communisme, maar vooral over mensen: over hun banale lafheid, zwakte, liefde en verraad.

De filosofie achter de Great Books School is het zelf lezen van de 'belangrijke boeken' van de westerse beschaving. Voor elke avond moet een gedeelte van het boek vantevoren worden gelezen (ca 200 pagina's per keer). Op de avond zelf zal er een aantal bladzijden uit het betreffende gedeelte worden gekozen voor close reading. Zo hopen we in vijf avonden door het boek heen te kruipen. We denken dat het goed is om eerst zelf de tekst te lezen en met elkaar over de betekenis ervan te discussiëren. Op de laatste avond zal Michel Krielaars (NRC-redacteur en schrijver van 'Alles voor het moederland' over Babel en Grossman) zijn licht laten schijnen over Grossmans meesterwerk en ingaan op de vragen die we in de voorafgaande vier avonden verzameld hebben.

De leesavonden zijn reeds vol geboekt. Wel kunt u de slotavond op dinsdag 23 mei met Michel Krielaars in de kerkzaal van de Duinzichtkerk bijwonen. 

Voor meer informatie: elbersmirjam@gmail.com.

terug