Terugblik Duinzichtgesprek met Renée Jones - Bos

Terugblik Duinzichtgesprek met Renée Jones - Bos
Vreselijk (die oorlog), moeilijk, veel is onvoorspelbaar (veel meer dan in haar BZ-tijd in de jaren ’80), maar ook met positieve ontwikkelingen zoals een sterke eensgezindheid binnen de EU ten opzichte van Rusland. Positief is eveneens dat het Westen zijn naïeve, westerse blik op Rusland en op de rest van de wereld, ja zijn hybris jegens het niet-Westen, goeddeels verloren heeft; ons inzicht in geopolitieke verhoudingen is scherper geworden. Wanneer het over Rusland gaat, heeft het Westen de diepste ziel van de Rus onderschat. In de Russische geschiedenis, die heldendaden vereert, is de teloorgang van de good old Sovjet-Unie nimmer verwerkt. Daarom: de Krim, Oekraïne en Wit-Rusland, ze horen erbij.

   Renée heeft als ambassadeur in Moskou zelf meegemaakt hoe in die jaren (2016-19) de binnenlandse repressie is toegenomen. Je kon voorzichtig met Russen wel over de buitenlandse politiek praten, maar ze liepen gevaar. Ook het ressentiment jegens het Westen is gegroeid. Poetin minacht het decadente, slappe Europa. Als het Westen zou willen onderhandelen in het conflict met Oekraïne, zal hij dat opvatten als zwakte, als verdeeldheid in de Europese gelederen. Rusland heeft de tijd, het Westen niet, wordt nu al ongeduldig. Misschien wacht Poetin wel op Trump als volgende president, die zegt te willen onderhandelen met Moskou en van de NAVO niet zoveel wil weten. Er is maar één antwoord: als Europa zorgen dat we militair krachtig zijn, onafhankelijk van de VS, en onze steun aan Oekraïne onverminderd voortzetten en volhouden.
   Hoewel door de oorlog de focus op Rusland begrijpelijk is, zijn er ook andere ontwikkelingen die de wereldorde veranderen. China natuurlijk en met China, al dan niet in Brics-verband,al die grote en kleinere landen die zich afzetten tegen de traditionele Westerse dominantie, denkwijze en instellingen zoals de VN, de Navo of de EU. Ook daarom is het nodig  als Europa op eigen kracht onze vrijheid te beschermen.
   De nieuwe wereldorde is aangebroken. In het Westen zelf ook. In Amerika is de American Dream zo goed als verdwenen en zijn de politieke tegenstellingen immens. In ons eigen land is het ook al niet meer zoals “vroeger”. Europa is goed wakker geworden.  Voor Europa zijn standvastigheid, een sterke defensie en eensgezindheid nodig om zich in de nieuwe wereld staande te houden.
   Ons,  toehoorders bij dit gesprek, adviseert Renée: blijf nieuwsgierig, stel vragen; alleen dan is het wereldtoneel enigszins te begrijpen.
 
terug