Zomer Editie Great Books School

Zomer Editie Great Books School
‘Great Books’ in de zomer

We kijken terug op een mooi eerste seizoen van de Great Books School, met het samen lezen en bespreken van De Toverberg van Thomas Mann en De Broers Karamazov van Fjodor Dostojevski. In het najaar plannen we weer een echte ‘klassieker’, maar ook de zomertijd leent zich natuurlijk bij uitstek voor lezen. Hierbij desgevraagd een aantal tips voor ‘behapbare’ klassiekers:
  1. Karel Čapek, Oorlog met de Salamanders (1936). Briljante roman van de Tjechische schrijver Čapek waarin hij verkent hoe het zou zijn als de wereld langzaam zou worden overgenomen door functionele dieren (salamanders) die alles zo efficiënt mogelijk uitvoeren, maar cultuur noch geweten hebben. Ιn 1936 had de schrijver fascisme en communisme op het oog, maar de roman is nog altijd zeer actueel.
  2. Joseph Roth, Vlucht zonder einde (Flucht ohne Ende, 1927). Deze Oostenrijkse schrijver werd geboren in wat we nu Oekraïne zouden noemen, nabij Lviv/Lemberg. Thema is de ondergang van het Habsburgse Rijk na WOI. De nieuwe Nederlandse vertaling van Elly Schippers uit 2014 wordt voorafgegaan door een mooi voorwoord van Arnon Grunberg.
  3. Louis Couperus, Langs lijnen van geleidelijkheid (1900), waarin op psychologisch sterke wijze de achter- en binnenkant van de vrouwenemancipatie wordt belicht. Vol prachtige schilderingen van Rome en Nice.
  4. E.M Forster, Howards End (1910). Deze tijdgenoot van Couperus heeft dezelfde psychologische verfijning maar verweeft meer expliciet maatschappelijke thema’s in zijn boeken, zoals de sociale kwestie. Het uiterst actuele motto van dit boek is: “Only connect”.
Wie liever iets ‘hedendaags’ wil lezen (en non-fictie):
  1. Michael Sandel, De tirannie van verdienste (The Tyranny of Merit, 2020) over de grenzen van de in onze maatschappij zo eindeloos nagestreefde en beleden ‘meritocratie’, geschreven door bejubeld Harvard-filosoof Michael Sandel (schrijver van o.a. Niet alles is te koop en Rechtvaardigheid). Zeer de moeite waard!
  2. Holger Gzella, De eerste wereldtaal: de geschiedenis van het Aramees (2017). In tegenstelling tot het Hebreeuws ontwikkelde het Aramees zich tot dé lingua franca van het oude nabije oosten. Het was dé ambtenarentaal, de overheidstaal, lang voordat het Grieks dat was, of het Latijn dat (later) werd. Zeer boeiende kost.
Mirjam Elbers
terug